Kontrolované učení ve starším věku - Horáková, Karolína; Georgi, Hana; Bezdíček, Ondřej; Kopeček, Miloslav (Československá psychologie, 2017)
Cíl. Cílem této studie je přiblížit kontrolované učení a jeho zásadní roli ve vyšetření paměti a dále poskytnout české normy pro Test kontrolovaného učení s bezprostředním vybavením (FCSRT-IR) pro starší populaci. Soubor. Normativní soubor čítal 362 starších osob ve věku 62 let a více (průměrný věk = 73,5 roku; SD = 8,6; průměrný počet let vzdělání = = 13,1; SD = 3,5), kteří splnili anamnestická i výkonová kritéria kognitivně zdravých jedinců. Všem byl v rámci neuropsychologické baterie administrován test FCSRT-IR. Analýzy a výsledky. Byla zjištěna souvislost výkonu v FCSRT-IR s věkem (Spearman r = -0,2; p < 0,001), ale nikoli s pohlavím či vzděláním. Normativní údaje jsou proto poskytnuty pro dvě věkové kategorie, mladší (do 74 let) a starší senioři (75 a více let). Dále byla u obou věkových skupin ověřena rostoucí křivka učení, tedy zlepšení ve volném vybavení ve třech za sebou jdoucích pokusech FCSRT-IR.
Keywords: epizodická paměť; testy paměti a učení; Memory Disorders; učení; Neuropsychological Tests; FCSRT-IR; longitudinální studie; neuropsychologické testy; lidé; poruchy paměti; Learning; Data Interpretation, Statistical; Aged; interpretace statistických dat; Memory, Episodic; senioři; Memory and Learning Tests; Longitudinal Studies; Humans