Osteosyntéza zlomeniny lícně-čelistního komplexu jedno až tříbodovou fixací - Res, Oldřich; Stránský, Jiří; Štembírek, Jan; Rapant, Lukáš (Úrazová chirurgie, 2017)
CÍL: Ošetření zlomeniny lícně-čelistního komplexu osteosyntézou je v dnešní době považováno za standardní metodu, v odborných kruzích je však stále vedena diskuze nad počtem a umístěním osteosyntetických dlah užitých při ošetření. Zhodnocení 1-3 bodové fixace zlomeniny lícně-čelistního komplexu v klinické praxi. MATERIÁL A METODA: Do pětileté studie bylo zahrnuto 45 pacientů s izolovanou zlomeninou lícně-čelistního komplexu, u kterých bylo provedeno celkem 81 osteosyntéz. Z toho 69 z extraorálního přístupu a 12 z přístupu intraorálního. Zhodnocení bylo provedeno na základě pooperačního CT vyšetření, kde byl porovnán objem operované a zdravé očnice. VÝSLEDKY: V našem souboru bylo provedeno celkem 81 osteosyntéz u 45 pacientů. Jednobodová fixace byla použita v 10 případech, dvoubodová v 34 a tříbodová pouze v jednom případě. Porovnání objemu očnice na straně operované a zdravé vykazuje ve všech skupinách téměř identické výsledky, skupina o jednom případu tříbodové fixace je k statistickému zpracování nedostatečná. ZÁVĚR: Zhodnocení našeho souboru nepotvrdilo nezbytnost tříbodové fixace při ošetření izolované zlomeniny lícně-čelistního komplexu, prokázalo jako vyhovující jedno až dvoubodovou fixaci. I fixace jednobodová je při adekvátní repozici v klinické praxi plně dostačující a poskytuje dobré výsledky.
Keywords: dospělí; Female; dítě; Adult; výsledek terapie; mladý dospělý; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Adolescent; Maxillary Fractures; lidé; orbita; Treatment Outcome; Humans; fraktury lícní kosti; retrospektivní studie; Bone Plates; kostní destičky; zlomenina lícně-čelistního komplexu; Male; Aged; Orbit; Young Adult; Zygomatic Fractures; vnitřní fixace fraktury; lidé středního věku; Child; senioři; mužské pohlaví; fraktury maxily; Retrospective Studies; Middle Aged; mladiství; Fracture Fixation, Internal; počítačová rentgenová tomografie