Farmakoterapie dráždivého tračníku - Juřica, Jan; Kroupa, Radek (Praktické lékárenství, 2017)
Dráždivý tračník je jedním z nejčastějších funkčních onemocnění trávicího traktu. Nejčastějšími symptomy jsou gastrointestinální dyskomfort, abdominální bolest, nadýmání a změna formy a/nebo četnosti stolice. Farmakoterapie tohoto onemocnění je doplňkem dietních a režimových opatření a je čistě symptomatická, mnohdy však přináší pacientům zásadní úlevu od obtíží. Tento článek je farmakologickým přehledem skupin léčiv používaných v terapii dráždivého tračníku. Představuje tedy mechanismy působení a zvláštnosti farmakokinetiky v současnosti používaných spasmolytik, laxativ, antidiarhoik, prokinetik, antibiotik a psychotropních léčiv používaných v léčbě tohoto onemocnění a jejich pozici v současné paletě léčiv na základě EBM a současných guidelines.
Keywords: Antidepressive Agents, Tricyclic; Peristalsis; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; parasympatolytika; Antidiarrheals; odpěňovadla; projímadla; obstipancia; Antifoaming Agents; lidé; Anti-Bacterial Agents; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; Flatulence; Parasympatholytics; flatulence; peristaltika; Laxatives; antidepresiva tricyklická; antibakteriální látky; Irritable Bowel Syndrome; syndrom dráždivého tračníku; Humans