Krizotinib v liečbe nemalobunkového karcinómu pľúc v Slovenskej republike - Beržinec, Peter; Kasan, Peter; Plank, Lukáš; Andrašina, Igor; Godál, R; Mazal, Juraj; Cipková, Andrea; Černá, Mária; Denková, Lucia; Chowaniecová, Gabriela; Kulíšková, I; Kuzmová, Helena; et al. (Studia pneumologica et phtiseologica, 2017)
Cieľom tejto retrospektívnej štúdie bolo posúdenie výsledkov liečby pokročilého nemalobunkového karcinómu pľúc krizotinibom v klinickej praxi na Slovensku. Údaje o prvých dvadsiatich ALK-pozitívnych pacientoch liečených krizotinibom boli získané z databázy centrálneho laboratória a z databáz a dokumentácie pacientov od zúčastnených centier a lekárov. Prestavba ALK génu bola potvrdená vo všetkých prípadoch metódou FISH s použitím zlomovej, ako aj fúznej sondy (obe sondy Zytovision). Šesť mužov a 14 žien, vo veku v mediáne 56 rokov (rozpätie 23–77) začalo liečbu medzi októbrom 2012 a augustom 2014. Parciálna a kompletná odpoveď na liečbu bola docielená u 13 (12 a 1) pacientov (65 %, 95%CI: 41–85), stabilizácia ochorenia u 3 (15%, 95%CI: 3–38) a progredujúce ochorenie bolo tiež u 3 pacientov (15 %). U jedného pacienta nebola odpoveď určená. Prežitie bez progresie ochorenia bolo: medián 14 mes. (95% CI: 7–22), celkové prežitie: medián 24 mes. (95% CI: 12–31). Toxicita stupňa 3/4 sa vyskytla u 11 z 20 pacientov (55 %), avšak liečba krizotinibom musela byť ukončená pre toxicitu iba vo dvoch prípadoch. Výsledky z tejto retrospektívnej štúdie sú povzbudzujúce a konzistentné s publikovanými údajmi z prospektívnych štúdií.
Keywords: Retrospective Studies; senioři; výsledek terapie; retrospektivní studie; pyridiny; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Antineoplastic Agents; lidé; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Middle Aged; pyrazoly; lidé středního věku; Crizotinib; Protein Kinase Inhibitors; krizotinib; Pyrazoles; Treatment Outcome; nemalobuněčný karcinom plic; dospělí; protinádorové látky; nežádoucí účinky léčiv; Adult; inhibitory proteinkinas; Aged; Pyridines