Mužský hypogonadizmus indukovaný steroidními anaboliky: přehled poznatků a kazuistika - Stárka, Luboslav; Dušková, Michaela; Kolátorová Sosvorová, Lucie; Lapčík, Oldřich (Vnitřní lékařství, 2017)
Mezi nežádoucí účinky užívání steroidních anabolik u mužů patří v prvé řadě hypogonadizmus vyvolaný inhibicí sekrece gonadotropinů hypofýzou. Jde tedy o hypogonadotropní hypogonadizmus s atrofií varlat, poruchami spermatogeneze, fertility a sexuálního života. Tento anabolickými steroidy indukovaný hypogonadizmus (ASIH) je těžko odlišitelný od organického hypogonadotropního hypogonadizmu, nepřizná-li se pacient k dopingu. Je-li správně rozpoznán, je prvním předpokladem nápravy ukončení podávání steroidního anabolika. Rekonvalescence trvá zpravidla několik měsíců až rok, nejdříve lze pozorovat zlepšení atrofie varlat, později i úpravu spermatogeneze. Uživatelé anabolik, zpravidla dobře informovaní z internetu používají k rychlejší úpravě hladin testosteronu injekce lidského choriového gonadotropinu (hCG), což však nevede k úpravě osy hypotalamus-hypofýza-gonády. Další možnost takto využívanou představují selektivní modulátory estrogenních receptorů (SERM) typu klomifenu nebo tamoxifenu, ev. i inhibitory aromatázy.
Keywords: Hypogonadism; Testosterone; testosteron; jaterní testy; Doping in Sports; lidé; anabolika; Anabolic Agents; mužské pohlaví; hypogonadismus; doping ve sportu; Adult; Liver Function Tests; Chorionic Gonadotropin; Humans; dospělí; Male; břišní dutina; choriogonadotropin; Abdominal Cavity