Herpetické infekce centrálního nervového systému - Fašaneková, Lenka; Mihalčin, Matúš; Pýchová, Martina; Husa, Petr (Interní medicína pro praxi, 2017)
Herpetické viry jsou nejkomplexnější viry infikující člověka. Jejich typickou společnou vlastností je schopnost doživotní perzistence v organismu navozením latence. Neuroinfekce vyvolané herpetickými viry mají různě závažný průběh. Nejtěžší komplikací je hemoragicko-nekrotizující encefalitida, která i přes dostupnou léčbu zůstává nemocí s vysokou morbiditou a mortalitou. Základem diagnostiky herpetických neuroinfekcí je vyšetření mozkomíšního moku cytologicky a molekulárně biologicky s přímým průkazem viru metodou polymerázové řetězové reakce (PCR). V prezentovaném článku jsou shrnuty aspekty diagnostiky a léčby onemocnění centrálního nervového systému způsobených herpetickými viry.
Keywords: herpetické infekce; antivirové látky; cerebelární ataxie; Cerebellar Ataxia; infekce virem Epsteina-Barrové; myelitida; Encephalitis, Herpes Simplex; Humans; lidé; Herpesviridae Infections; Acyclovir; herpetická encefalitida; Meningitis, Viral; virus Epsteinův-Barrové; Cerebrospinal Fluid; mozkomíšní mok; Herpesvirus 3, Human; acyklovir; virus varicella zoster; Varicella Zoster Virus Infection; infekční mononukleóza; Central Nervous System Diseases; Infectious Mononucleosis; nemoci centrálního nervového systému; infekce virem varicella zoster; cytomegalovirové infekce; Antiviral Agents; Herpesvirus 4, Human; Cytomegalovirus Infections; meningitida virová; Epstein-Barr Virus Infections; Simplexvirus; Myelitis