Vývoj penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v České republice po roce 2012 a jejich problémy - Molek, Jan (Kontakt (České Budějovice), 2017)
Novela zákona o penzijním připojištění, které zůstává součástí třetího pilíře důchodového systému i po jeho reformě, platné od roku 2013, přinesla řadu zásadních změn. Kromě úprav státního příspěvku se jedná zejména o to, že nově zavedené tzv. účastnické fondy již negarantují nezáporné zhodnocení vložených finančních prostředků, což umožňuje zvolit dynamičtější strategii s nadějí na vyšší výnos za cenu vyššího rizika. Zároveň byla zachována i možnost zůstat v tzv. transformovaných fondech, ve které se přeměnily dřívější penzijní fondy a požívat i nadále garanci nezáporného výnosu. Analýza vývoje penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření po reformě ukazuje, že tyto produkty zatím svou primární funkci, tj. posílit roli třetího pilíře v systému tvorby celkových úspor pro období stáří, neplní a bez významné podpory státu nejsou de facto ani schopny konkurovat podílovým fondům či dalším substitutům, nabízeným na finančním trhu.
Keywords: pojištění; Česká republika; Insurance; důchody; Czech Republic; Pensions