Kongenitální katarakta - Odehnal, Milan; Malec, Jiří; Píchová, Lenka; Baráková, Drahomíra; Cendelín, Jiří; Dotřelová, Dagmar (Causa subita, 2017)
Vrozený šedý zákal neboli kongenitální katarakta (KK) je onemocnění oční čočky, projevující se snížením její průhlednosti diagnostikovane hned nebo časně po porodu. Následné omezení světelných impulzů, pronikajících optickou osou oka na sítnici, navozuje tupozrakost a druhotnou deprivaci binokulárního vidění. Včasná diagnostika a načasování operačního zákroku spolu s dlouhodobou zrakovou rehabilitaci, jsou cestou k úspěchu. Cílem komplexního léčebného procesu je zabránit vzniku tupozrakosti a vytvořit podmínky pro co nejlepší rozvoj zrakových funkcí v raném věku dítěte.
Keywords: oční čočka; dítě; novorozenec; katarakta; chirurgie operační; Lens, Crystalline; lidé; Postoperative Care; Infant, Newborn; Eye Diseases, Hereditary; pooperační komplikace; plošný screening; pooperační péče; Cataract; oči; Postoperative Complications; Eye; Lens Implantation, Intraocular; nemoci novorozenců; čočky; Child; Lenses; Mass Screening; dědičné nemoci očí; implantace nitrooční čočky; Surgical Procedures, Operative; Infant, Newborn, Diseases; Humans