Differential diagnosis in pressure ulcers and medical devices - Alves, P; Eberhardt, T; Soares, R; Pinto, M; Pinto, C; Vales, L; Morais, J; Oliveira, I (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Východiska: Dekubity jsou považovány za nežádoucí událost, představují výzvu pro zdravotnické pracovníky a instituce. Cíl: Zhodnotit prevalenci a incidenci dekubitů na pracovišti intenzivní péče a obtíže při klasifikaci dekubitů u kriticky nemocných z pohledu všeobecných sester. Soubor a metody: Retrospektivní kohortová analýza elektronických zdravotnických záznamů pacientů (2012–2013). Dotazník k hodnocení bariér klasifikace dekubitů u ošetřujícího personálu. Výsledky: Epidemiologická studie (n = 600) záznamů a diferenciální diagnostická studie u 27 všeobecných sester. U 98 pacientů byl záznam s alespoň jedním dekubitem za hospitalizace (prevalence 16,3 %). Z nich u 40,8 % dekubitus při přijetí, u 59,2 % vznikl dekubitus po 24 hod od přijetí (n = 58), incidence 11,4 %. Zjištěná kategorizace dekubitů: nejčastější druhý stupeň (36,1 %), následně čtvrtý (35,4 %), první (13,1 %) a třetí stupeň (10,8 %). Uváděné bariéry diferenciální diagnostiky: 77,7 % hodnocení dekubitů u pacientů s periferním arteriálním onemocněním; 92,5 % hodnocení prvního stupně na tmavé kůži; 81,5 % charakteristika dekubitů na sliznici; 40,7 % v souvislosti se zdravotnickými prostředky. Vzdělávání jako cestu ovlivnění subjektivity hodnocení uvedla většina všeobecných sester (96,3 %). Závěr: Prevence dekubitů v intenzivní péči vyžaduje speciální pozornost. Incidence dekubitů je vyšší v souvislosti se zdravotnickými prostředky. Prevence zahrnuje více strategií (vzdělávání a sdílení zkušeností) k redukci subjektivizace diferenciální diagnostiky.
Keywords: Comorbidity; ošetřovatelská péče; hodnocení rizik; dekubity; Retrospective Studies; interpretace statistických dat; komorbidita; lidé; Epidemiologic Studies; Incidence; Nursing Diagnosis; Critical Care; epidemiologické studie; průzkumy a dotazníky; Nursing Care; Portugalsko; Diagnosis, Differential; Risk Assessment; Cohort Studies; kohortové studie; ošetřovatelská diagnóza; Surveys and Questionnaires; Portugal; Humans; Data Interpretation, Statistical; diferenciální diagnóza; prevalence; Pressure Ulcer; péče o pacienty v kritickém stavu; incidence; Prevalence; retrospektivní studie