Kardiovaskulární rizika kouření, nikotinu a jeho nových forem - Králíková, Eva; Zvolská, Kamila (Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře, 2017)
Překvapivě i v odborné literatuře najdeme poměrně často záměnu pojmů tabák, kouření a nikotin – přitom je v tom velký rozdíl. Nikotin je látka, pro kterou se kouří, ale naprostou většinu devastujících vlivů na zdraví mají na svědomí látky vznikající při spalování tabáku. Tabák je nevinná rostlina, která sama o sobě nikomu neškodí. A kouřit lze leccos, nemusí to být jen tabák. Ještě větší zmatek panuje kolem pojmů elektronické cigarety, snus, porcovaný nebo zahřívaný tabák. Co je podstatné: pacienti i my bychom měli znát různou míru rizik těchto výrobků jak pro jejich uživatele, tak i pro jejich okolí. Tento článek se jim věnuje z kardiovaskulárního hlediska.
Keywords: Harm Reduction; kardiovaskulární systém; vaping; kardiovaskulární nemoci; kouření; Vaping; nikotin; Smoking; lidé; snížení rizika poškození; Nicotine; Cardiovascular Diseases; systémy dodávající nikotin elektronicky; Electronic Nicotine Delivery Systems; Tobacco Smoking; kouření tabáku; Cardiovascular System; Humans