Zmena vzťahovej väzby u pacientov so závislosťou od psychoaktívnych látok počas liečby - Wolt, Richard; Halama, Peter (Česká a slovenská psychiatrie, 2017)
Cieľ: Vo výskume sme sa zamerali na to, či dochádza k zmene v štýle vzťahovej väzby u závislých pacientov podstupujúcich či už ústavnú alebo ambulantnú liečbu. V súčasnosti viaceré výskumné zistenia podporujú predpoklad, že môže dochádzať k zmene individuálnych znakov vzťahovej väzby, a to najmä na základe korektívnej skúsenosti a prerámcovania vnútorných pracovných modelov vzťahového správania. Materiál a metódy: Výskumný súbor bol tvorený 76 pacientmi v strednodobej ústavnej liečbe, kontrolný súbor pozostával z 28 pacientov v ambulantnej liečbe. Participantom boli administrované dotazníky RSQ, RQ a CORE-OM. Výsledky: U pacientov v ambulantnej liečbe došlo k signifikantnému poklesu miery neistej vzťahovej väzby, na pozadí čoho je štatisticky významný pokles bojazlivého štýlu vzťahového správania. U pacientov v ústavnej liečbe došlo počas 10-12-týždňovej špecializovanej liečby k štatisticky významnému poklesu miery neistej vzťahovej väzby, nedošlo však k nárastu miery bezpečnej vzťahovej väzby. Z jednotlivých štýlov neistej vzťahovej väzby došlo k významnému poklesu miery odmietavého štýlu vzťahovej väzby. Záver: Naše zistenia poukazujú na to, že liečba závislostí, či už ambulantná alebo ústavná, vedie k redukcii miery neistej vzťahovej väzby.
Keywords: dospělí; Female; Psychometrics; ambulantní péče; psychometrie; hodnocení výsledků péče pacientem; připoutání k objektu; Adult; sebepojetí; výsledek terapie; ženské pohlaví; Self Concept; interpersonální vztahy; Patient Reported Outcome Measures; lidé; skupinová psychoterapie; Treatment Outcome; hospitalizace; Ambulatory Care; Male; Object Attachment; Hospitalization; Psychotherapy, Group; Substance-Related Disorders; lidé středního věku; Interpersonal Relations; mužské pohlaví; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Middle Aged; Humans