Současné a budoucí trendy ve farmakoterapii rezistentní deprese - Češková, Eva (Česká a slovenská psychiatrie, 2017)
Nové poznatky o depresi potvrzují dřívější prognózu, že depresivní porucha bude představovat v budoucnosti jednu z nejtěžších ekonomických zátěží lidstva. Proto je nutné, abychom se více soustředili na její diagnostiku a optimální léčbu. K tomu patří i snaha zabránit rozvoji rezistence na léčbu. V současné době je doporučováno několik strategií léčby farmakorezistentní deprese, stále však nedokážeme řadě nemocných pomoci. Deprese je z hlediska etiopatogeneze velmi heterogenní onemocnění. S pokrokem znalostí o neurobiologii depresivní poruchy jsou cíleně zkoušeny starší (opioidy, nutraceutika, protizánětlivé látky) i nové léčebné strategie (stimulační metody).
Keywords: Depressive Disorder; léková rezistence; Medication Adherence; farmakorezistentní depresse; Humans; adherence k farmakoterapii; lidé; Drug Resistance; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; Antidepressive Agents; augmentace; depresivní poruchy; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; antidepresiva; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie