Daratumumab – průlomová monoklonální protilátka v léčbě mnohočetného myelomu - Jungová, Alexandra (Remedia, 2017)
Mnohočetný myelom je agresivní hematoonkologické onemocnění, které zaznamenalo v posledních letech poměrně zásadní vývoj v možnostech léčby. Terapie pomocí monoklonálních protilátek byla dosud vyhrazena jen pro lymfomové či vzácněji leukemické choroby, ale nyní je cílem této léčby rovněž mnohočetný myelom. Anti‑CD38 (daratumumab) je humánní monoklonální protilátka vázající se na antigen CD38 exprimovaný preferenčně na myelomových buňkách. Pomocí navázání protilátky na cílový antigen, následné aktivace protilátkové cytotoxicity a také komplementové reakce spouští v těle řadu cílených imunologických pochodů. Před zahájením léčby je nutné podání premedikace, ale výskyt nežádoucích účinků se snižuje s dalším užíváním daratumumabu. Účinnost terapie byla potvrzena v několika klinických studiích u pacientů s relabujícím/refrakterním mnohočetným myelomem (GEN501, SIRIUS, CASTOR, POLLUX) a nadále probíhají sledování využívající daratumumab v primoterapii (ALCYONE, CASSIOPEIA).
Keywords: ADP-ribosyl Cyclase 1; Multiple Myeloma; Antibodies, Monoclonal; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; mnohočetný myelom; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; monoklonální protilátky; Humans; lidé; daratumumab; antigeny CD38