Meticilin‑rezistentní stafylokoky: přehled terapie a antibiotická rezistence - Neradová, Kateřina; Žemličková, Helena (Remedia, 2017)
Bakteriální rezistence patří k nejzávažnějším fenoménům moderní medicíny. Staphylococcus aureus je jednou z bakterií, u kterých výskyt rezistence na antibiotika představuje závažnou komplikaci při účinné léčbě infekčních onemocnění. Meticilin‑rezistentní S. aureus (MRSA) je typickým původcem infekcí u pacientů s anamnézou pobytu v nemocničním prostředí. Vyvolává obdobné spektrum onemocnění jako meticilin‑senzitivní kmeny, nevyznačuje se vyšší virulencí. Pochopení patogeneze stafylokokových infekcí a mechanismů vzniku antibiotické rezistence je základní podmínkou pro vývoj nových účinných léků. Tento přehledový článek popisuje rozdělení MRSA dle genetických a epidemiologických charakteristik na komunitní, nemocniční a zvířecí kmeny. Informuje o jejich charakteristice, odlišnostech a rozšíření, což má praktický dopad při volbě optimální terapie a preventivních opatření. Čtenáři je podán ucelený přehled možností terapie infekcí způsobených MRSA a nastíněn genetický podklad i základní mechanismy stafylokokové antibiotické rezistence.
Keywords: Aminoglycosides; telavancin; minocyklin; teikoplanin; infekce získané v komunitě; vankomycin; lidé; daptomycin; Anti-Bacterial Agents; Bacteremia; beta-laktamová rezistence; aminoglykosidy; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; bakteriální léková rezistence; Cross Infection; Vancomycin; Teicoplanin; Community-Acquired Infections; Staphylococcus aureus; bakteriemie; Tigecycline; Vancomycin Resistance; stafylokokové infekce; beta-Lactam Resistance; infekce spojené se zdravotní péčí; tigecyklin; Staphylococcal Infections; Minocycline; Daptomycin; antibakteriální látky; Drug Resistance, Bacterial; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; rezistence na vankomycin; Humans