Intenzifikácia inkretínovej liečby zoptimalizovala glykemickú kompenzáciu u obéznej diabetičky 2. typu a oddialila liečbu inzulínom - Skripová, Daša (Kazuistiky v diabetologii, 2015)
Kazuistika popisuje priebeh ochorenia obéznej diabetičky 2. typu, u ktorej bola po 15 rokoch trvania diabetu iniciovaná terapia perorálnymi antidiabetikmi. Počas nej pacientka pozorovala nežiaduce účinky niektorých antidiabetík (metformín, gliklazid), čo zhoršovalo compliance k liečbe a glykemickú kompenzáciu. Počas troch rokov perorálnej antidiabetickej liečby, aj napriek jej intenzifikácii a úprave, nebola kompenzácia diabetu optimálna. Dôvodom nebola len progresia základného ochorenia, ale aj hmotnostný prírastok a noncompliance. Až intenzifikácia inkretínovej liečby významne zlepšila glykemické parametre, znížila telesnú hmotnosť, čo oddialilo plánovanú terapiu inzulínom.
Keywords: Liraglutide; Diabetes Mellitus, Type 2; Obesity; Incretins; lidé středního věku; hypoglykemika; lidé; Female; liraglutid; obezita; metformin; Hypoglycemic Agents; Middle Aged; diabetes mellitus 2. typu; inkretiny; ženské pohlaví; Metformin; Humans