Repelentní účinek levandulového, eukalyptového a pomerančového esenciálního oleje proti klíštěti obecnému (Ixodes ricinus) - Kulma, Martin; Rettich, František; Bubová, Terezie; Kopecký, Oldřich (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2017)
V této studii jsme zhodnotili a porovnali repelentní účinek tří esenciálních olejů, které jsou často považovány zašetrnou a ekologickou alternativu k syntetickým repelentům. Jejich účinnost na klíště obecné (Ixodesricinus) je ale negativně ovlivněna vysokou těkavostí. Účinnost jsme porovnali se syntetickým repelentem DEET (N,N-diethyl-m-toluamid). Repelentní účinek byl zjištěn u všech testovaných látek, ale v průběhu pokusu se účinekukázal jako časově nestabilní. 5 minut po aplikaci se repelentní efekt pohyboval v rozmezí 65–85 %, po 80 mi-nutách, kdy byl pokus ukončen, byla repelence levandulového oleje 45 % a eukalyptového oleje 15 %. Pomerančový esenciální olej byl proti klíšťatům neúčinný již po 20 minutách od aplikace. Naopak účinek syntetického DEETu byl po celou dobu studie vysoký (95–100 %). V případě levandulového esenciálního oleje se ukázalo, že může být považován za vhodný repelent pro pobyt v terénu trvající kratší dobu.
Keywords: kontrola klíšťat; oleje rostlin; Insect Repellents; Ixodes; klíště; Plant Oils; Animals; ženské pohlaví; repelenty proti hmyzu; Tick Control; zvířata; Female