Dynamické postkontrastní T1 zobrazení 3T-MR peritumorální bílé hmoty - možnosti rozlišení glioblastomu a mozkových metastáz - Tupý, Radek; Ferda, Jiří; Kastner, Jan; Přibáň, Vladimír; Hes, Ondřej; Vokurka, Samuel (Česká radiologie, 2017)
Úvod, cíl: Ověřit rozdílné změny v peritumorální bílé hmotě glioblastomu a metastáz pomocí dynamického postkontrastního zobrazení s využitím GRE-T1 (DCE-MR) na 3T přístroji. Metodika: Retrospektivní srovnávací analýza dospělých pacientů s glioblastomem (n = 46) a mozkovými metastázami (n = 21). Vyšetření zahrnovalo konvenční 3T-MR vyšetření a dynamickou postkontrastní studii DCE-MR s kontinuálním měřením 25 sad dat GRE-T1. Parametry iAUC (initial area under the curve) a K1trans (transfer constant) v peritumorální bílé hmotě byly hodnoceny pomocí programu Tissue 4D syngo (Siemens). Výsledky: Statisticky významně vyšší hodnoty relativních (normalizovaných) iAUC a Ktrans parametrů byly pozorovány v peritumorální bílé hmotě glioblastomu oproti metastázám: 2,35 (SD 1,36) a 2,08 (SD 1,35) vs. 0,98 (SD 0,36) a 1,16 (SD 0,36), p< 0,001 ap = 0,02. Závěr: Hodnota iAUC v porovnání s Ktrans získaná pomocí DCE-MR lépe koreluje s předpokládanými změnami v peritumorální bílé hmotě a jeví se jako více spolehlivá metoda v detekci glioblastomů. Zvýšená iAUC v blízkosti tumoru většinou ukazuje na postižení glioblastomem, nicméně nízká hodnota tohoto parametru jej zcela nevylučuje.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; White Matter; nádory mozku; magnetická rezonanční tomografie; Humans; lidé středního věku; Brain Neoplasms; Female; Aged; dospělí; senioři; lidé; glioblastom; bílá hmota; Adult; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Retrospective Studies; Aged, 80 and over; Glioblastoma; senioři nad 80 let; retrospektivní studie; mužské pohlaví