Prostý snímek lbi u poranění hlavy - Sedláčková, Zuzana; Mitrovičová, Diana; Heřman, Jan; Fürst, Tomáš (Česká radiologie, 2017)
Cíl: U pacientů s úrazem hlavy se středním nebo vysokým rizikem poranění mozku je zlatým standardem CT vyšetření. Česká indikační kritéria na rozdíl od evropských povolují v případě středně vážného rizika i provedení prostého snímku (nicméně CT je preferováno). Zaměřili jsme se na pacienty, kteří měli provedený snímek lbi, abychom posoudili, kdy je tato zobrazovací metoda vhodnější, jaký je její význam a jestli již není čas na změnu indikačních kritérií v České republice. Metodika: Retrospektivně jsme prošli data 2349 pacientů s provedeným snímkem lbi po poranění hlavy. Spočítali jsme celkový počet zjištěných traumatických změn a zaznamenali dostupné informace o pacientech. Výsledky: Nejčastější skupinou indikovanou k provedení snímku lbi byly děti do 5 let. Celkem jsme na snímcích našli 68 abnormalit. Z 16 pacientů, u kterých bylo popsáno poranění neurocrania, bylo pět dětí posláno na sledování na dětskou kliniku a zbývající měli provedeno CT, které potvrdilo pět fisur, v jednom případě se subdurálním hematomem. Závěr: Pacienti s podezřením na poranění mozku jsou indikováni k provedení CT. V naší práci bylo na snímcích zjištěno jen malé množství poranění, z toho většina na obličejovém skeletu. Česká indikační kritéria, která povolují provedení prostého snímku u pacientů po traumatu hlavy se středně vážným rizikem poranění mozku, by měla být aktualizována, aby odpovídala evropským doporučeným postupům, ve kterých není prostý snímek hlavy po poranění indikován.
Keywords: dospělí; Brain Injuries; Female; Infant; dítě; předškolní dítě; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; lidé; poranění mozku; Craniocerebral Trauma; hlava; retrospektivní studie; Male; kojenec; Child, Preschool; počítačová rentgenová tomografie; Child; mužské pohlaví; Head; Retrospective Studies; kraniocerebrální traumata; Humans