SAPHO - vzácná diagnóza - Korčáková, Eva; Jeremiáš, Pavel; Říčař, Jan; Hořák, Pavel (Česká radiologie, 2017)
SAPHO syndrom se řadí mezi revmatologická onemocnění. Jeho projevy jsou poměrně variabilní, proto je diagnóza především v časných stadiích složitá. Diferenciálně diagnosticky je nutné vylučovat závažné patologické jednotky jako tumor a bakteriální zánět. Prezentujeme případ pacienta, který několik let docházel do naší nemocnice s recidivujícími potížemi a byl opakovaně vyšetřován s různými závěry. Diagnóza SAPHO byla poprvé vyslovena na základě CT s přihlédnutím k vývoji onemocnění jako diferenciální diagnóza ke známější séronegativní spondylartitidě.
Keywords: dospělí; Acquired Hyperostosis Syndrome; Diagnostic Errors; Magnetic Resonance Imaging; diferenciální diagnóza; Diagnostic Imaging; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Adult; výsledek terapie; biopsie; lidé; radioisotopová scintigrafie; PET/CT; magnetická rezonanční tomografie; Treatment Outcome; Diagnosis, Differential; Radionuclide Imaging; Male; syndrom získané hyperostózy; diagnostické zobrazování; Biopsy; mužské pohlaví; chybná diagnóza; Humans