Upper gastrointestinal bleeding in the setting of excessive warfarin anticoagulation: Risk factors, and clinical outcome - Pourafkari, Leili; Ghaffari, Samad; Zamani, Niloofar; Masnadi-Shirazi, Kourosh; Khaki, Nasrin; Tajlil, Arezou; Hassani Afshar, Ata; Nader, Nader D (Cor et Vasa (Brno), 2017)
Cíl: Gastrointestinální trakt (GIT) je nejčastějším zdrojem závažného krvácení při nadměrné antikoagulaci warfarinem (excessive warfarin anticoagulation, EWA). Naším cílem bylo určit rizikové faktory a výsledný stav spojené s krvácením do horní části GIT (upper gastrointestinal bleeding, UGIB) u pacientů přijatých s EWA. Metody: Zkoumali jsme demografi cké charakteristiky, klinické, laboratorní i endoskopické nálezy u pacientů hospitalizovaných s EWA mezi roky 2003 až 2015. Dále jsme zaznamenávali nemocniční mortalitu, použití krevních derivátů i délku hospitalizace. Pomocí regresních analýz jsme se pokusili vypracovat způsob predikce krvácení do GIT a mortality u pacientů s EWA. Výsledky: Prohlédli jsme nemocniční záznamy 157 žen a 121 mužů. Ze 41 hospitalizovaných pacientů s UGIB jich u 31 (75,6 %) bylo provedeno ezofagogastroduodenoskopické vyšetření. U těchto pacientů byly nejčastějším zdrojem krvácení (32,2 %) již přítomné peptické vředy. Nemocniční mortalita pacientů s UGIB činila 9,8 %, což byla podobná hodnota jako u nemocných bez UGIB. Pacientům s UGIB bylo v průměru nutno podat dvě jednotky erytrocytárního koncentrátu a čerstvě zmrazené plazmy. U pacientů s EWA byly prediktory UGIB vyšší věk (p = 0,045) a vředová choroba v anamnéze (p < 0,001). Závěr: U pacientů s EWA byla nejsilnějším prediktorem vzniku UGIB přítomnost peptického vředu, ať již v anamnéze, nebo v současnosti. Přes srovnatelnou nemocniční mortalitu bylo u těchto pacientů nutno častěji provádět transfuzi krevních derivátů.
Keywords: Gastrointestinal Hemorrhage; Male; retrospektivní studie; gastroskopie; Aged; mužské pohlaví; senioři; gastrointestinální krvácení; nežádoucí účinky léčiv; Warfarin; Upper Gastrointestinal Tract; Gastroscopy; senioři nad 80 let; lidé; ženské pohlaví; Humans; Aged, 80 and over; horní gastrointestinální trakt; warfarin; Retrospective Studies; Female; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé středního věku; Middle Aged