Vliv vitamínů, minerálů a stopových prvků na lidské zdraví s podrobnějším zaměřením na urogenitální systém. Jaká rizika přináší jejch deficit či předávkování? 1 část - Kladenský, Jiří (Praktické lékárenství, 2017)
O vlivu vitaminů na lidský organismus bylo doposud napsáno nepřeberné množství článků, brožur a knih. Vzhledem k tomu, že některé publikace vydávají sami výrobci potravinových doplňků, jsou mnohdy psány tendenčně s cílem čtenáře přesvědčit o nezbytnosti užívání takovýchto přípravků a jejich odborná validita bývá často zkreslená. Pokud bychom se chtěli detailně zaobírat účinkem vitaminů, nestačilo by rozsahem ani celé číslo tohoto časopisu. V přehledném článku jsou proto poměrně stručně uvedena základní fakta, lékařům – urologům pro určité oživení, připomenutí, a vzhledem k tomu, že řada těchto látek má bezprostřední vliv i na urogenitální systém (vitaminy B6, C, D, E), je o těchto v článku pojednáno podrobněji.
Keywords: Ascorbic Acid; Avitaminosis; Thiamine; Prescription Drug Misuse; Vitamin B 6; kyselina pantotenová; vitaminy; Food; Folic Acid; vitamin E; vitamin A; Vitamin A; Vitamin K; Vitamin E; lidé; riboflavin; vitamin D; Pyridoxine; pyridoxin; thiamin; Biotin; Urogenital System; niacin; Vitamin D; biotin; avitaminóza; Riboflavin; vitamin K; Vitamins; Vitamin B 12; kyselina askorbová; zneužívání léků na předpis; vitamin B6; vitamin B 12; urogenitální systém; Niacin; kyselina listová; potraviny; Humans