An autopsy case of death by combined use of benzodiazepines and diphenidine - Kinoshita, Hiroshi; Tanaka, Naoko; Takakura, Ayaka; Abe, Hiroko; Kumihashi, Mitsuru; Shibayama, Takayuki; Jamal, Mostofa; Ito, Asuka; Tsutsui, Kunihiko; Kimura, Shoji; Iwase, Hirotaro; Ameno, Kiyoshi (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2017)
Pitva prípadu smrtelnej otravy kombináciou benzodiazepínov a diphenidinu. V súdnolekárskej praxi sa stretávame pomerne často s požitím liečiv a psychotropných a omamných látok. V práci uvádzame prípad smrti v dôsledku kombinovaného užitia benzodiazepínov a difenidínu ako novou psychoaktívnou látkou. Dvadsať ročná žena bola nájdená v jej izbe., pričom v jej blízkosti boli prítomné početné prázdne balíčky liekov na predpis a balík difenidínu s príslušenstvom na fajčenie. Pri pitve neboli pozorované žiadne významné nálezy, ktoré by mohli inak súvisieť s príčinou úmrtia. Za účelom detekcie významných cudzorodých látok boli vykonané toxikologické analýzy pomocou plynovej chromatografie s hmotnosto spektrometrickým detektorom (GC-MS) a kvapalinovej chromatografie s hmotnosto spektrometrickým detektorom (LC / QTOF-MS). Kvantitatívna toxikologická analýza krvi odobratej zo stehnovej žily ukázala, že boli prítomné látky ako 7-aminoflunitrazepam (metabolit flunitrazepamu), 7-aminonimetazepam (metabolit nimetazepamu), chlorfeniramín a difenidín v koncetráciách 0.086 µg/ml, 0.027 µg/ml, 0.066 µg/ml a 0.073 µg/ml v uvedenom poradí. Smrť bola dôsledkom kombinovanej otravy viacerými liečivami a difenidínom, novodobou dizajnérskou drogou. Na základe pitevného nálezu zomrelej, výsledkov toxikologického vyšetrenia a vyšetrovania zo strany úradov sme dospeli k záveru, že užitie liekov z radu benzodiazepínov, antagonistov histamínového receptora H1 a dizajnérskej drogy difenidínu viedlo k jej smrti v dôsledku ich kombinovanej toxicity. V literatúre sú nedostatočné údaje týkajúce sa interakcie liekov v prípadoch viacpočetného užívania drog, nami uvedená štúdia poukazuje aj na to, že by sa mala venovať väčšia pozornosť takýmto kombinovaným otravám.
Keywords: Benzodiazepines; Young Adult; nitrazepam; Chromatography, Liquid; anxiolytika; mladý dospělý; Blood Chemical Analysis; Histamine H1 Antagonists; antagonisté histaminu H1; otrava; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí; Anti-Anxiety Agents; smrt; plicní edém; nežádoucí účinky léčiv; chromatografie kapalinová; benzodiazepiny; Gas Chromatography-Mass Spectrometry; poruchy iniciace a udržování spánku; pitva; lidé; ženské pohlaví; Humans; Pulmonary Edema; Difenidín; Poisoning; Death; Nitrazepam; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Female; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; receptory N-methyl-D-aspartátu; biochemická analýza krve; Autopsy; Flunitrazepam; flunitrazepam