Charakteristika porúch príjmu potravy pri progresívnej supranukleárnej paralýze - Necpál, Ján (Neurologie pro praxi, 2017)
Progresívna supranukleárna paralýza (PSP) je atypický parkinsonský syndróm, prejavujúci sa symetrickým parkinsonizmom, včasnou a progredujúcou posturálnou instabilitou s častými pádmi, supranukleárnou pohľadovou parézou, frontálnou kognitívnou poruchou a niektorými ďalšími príznakmi. Ochorenie je typické nedostatočnou odpovedavosťou na levodopu. V skorom priebehu sa vyvíja porucha príjmu potravy, najmä progredujúca dysfágia, ktorá vedie často ku komplikáciám ako je aspiračná pneumónia, častá príčina smrti. Pre ochorenie sú okrem toho tiež typické poruchy správania pri jedení, ako je problém s odhadnutím množstva jedla, prejedanie sa alebo nedávno popísaná nenásytnosť pri jedení. Tento krátky prehľadový článok zahŕňa fakty o patogenéze, dôležitých faktoroch, klinickom obraze, ako aj manažmente porúch príjmu potravy pri PSP.
Keywords: Supranuclear Palsy, Progressive; stravovací zvyklosti; poruchy polykání; progresivní supranukleární obrna; Humans; poruchy příjmu potravy; lidé; Binge-Eating Disorder; Deglutition Disorders; záchvatovité přejídání; Feeding and Eating Disorders; Feeding Behavior