Complex suicide involving pyrethroid ingestion (mosquito coils) and fatal self-wounding by sharp force - Karakasi, Valeria – Maria; Pavlidis, Pavlos; Epameinondas Vasilikos; Anestakis, Doxakis; Raikos, Nikolaos (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2017)
Použije-li sebevrah k ukončení svého života dvě nebo i více smrtících metod, pak soudnělékařská terminologie hovoří o tzv. kombinované (komplexní) sebevraždě. Její incidence se pohybuje od 1,5 do 5 % všech sebevražd. Plánovaná (primární) kombinovaná sebevražda zahrnuje úmyslný výběr a současné užití více sebevražedných metod, naopak u neplánované (sekundární) kombinované sebevraždy vyplývá použití dalšího smrtícího způsobu až ze selhání toho předcházejícího. Na rozdíl od primární kombinované sebevraždy zahrnující současné použití více metod, u sekundární kombinované sebevraždy sebevrah k jednotlivým způsobům sebevraždy přistupuje postupně. Cílem práce je podání krátkého přehledu literatury věnující se sebevraždám a popis neobvyklého případu plánované kombinované sebevraždy, jehož neobvyklost spočívala v kombinaci použitých sebevražedných metod (včetně druhu a množství látek požitých za účelem otravy). 33letý muž s anamnézou psychických depresí byl nalezen mrtvý ležící na posteli na levém boku v tratolišti krve. Uvnitř místnosti a v kapsách zemřelého se nacházelo větší množství zápalných spirál proti komárům. Muž se již v minulosti dvakrát pokusil o sebevraždu a užíval antidepresiva. Pitva odhalila použití následujících postupně použitých sebevražedných metod: požití benzodiazepinu a alkoholu, požití pyrethroidů obsažených v zápalných spirálách proti komárům, řezné rány na zápěstí a smrtelnou řeznou ránu na krku délky 12 cm a hloubky 3,5 cm, nacházející se v jugulární krajině vpravo. Vnitřní prohlídkou bylo zjištěno akutní nedokrvení vnitřních orgánů a velké množství nazelenalé látky v žaludečním obsahu pocházející ze zápalných spirál proti komárům. Ačkoli požití zápalných spirál proti komárům je vzácné, otravy pesticidy a insekticidy jsou často používanou metodou sebevraždy, která tvoří každoročně více než třetinu všech případů sebevražd. Oproti tomu sebepoškození bodnořezným nástrojem je vzácnou metodou sebevraždy, která představuje ve většině zemí pouze 2–3 % z celkového počtu sebevražd. Přitom v západních zemích se jedná naopak o běžný způsob vraždy, a to z důvodu existence přísných zákonů o kontrole střelných zbraní. Proto je v těchto případech ze soudnělékařaského hlediska třeba věnovat náležitou pozornost odlišení vraždy a sebevraždy. Autoři široce diskutují použití bodnořezného nástroje ke spáchání sebevraždy a metody odlišení úmýsleného sebepoškození od vraždy, neboť možnost vraždy nemůže být bez znalosti všech okolností případu soudním lékařem ihned vyloučena.
Keywords: Suicide; Antidepressive Agents; pitva; Carotid Artery Injuries; mladý dospělý; pití alkoholu; plicní edém; venae jugulares; Pyrethrins; Alcohol Drinking; Shock, Hemorrhagic; penetrující rány; Jugular Veins; lidé; Wounds, Penetrating; Pulmonary Edema; sebevražda; poranění arteria carotis; pyrethriny; žaludek; Male; Young Adult; Benzodiazepines; deprese; benzodiazepiny; Autopsy; mužské pohlaví; Depression; antidepresiva; hemoragický šok; Stomach; kombionovaná sebevražda; Humans