Zvládání průjmu jako nežádoucího účinku při léčbě afatinibem - kasuistika - Krákorová, Gabriela; Mírka, Hynek; Pešek, Miloš (Onkologická revue, 2017)
Afatinib je perorální přípravek, tyrozinkinázový inhibitor receptoru pro epidermální růstový faktor (epidermal growth factor receptor, EGFR) druhé generace. Užívá se v léčbě neresekabilního lokálně pokročilého či metastazujícího nemalobuněčného karcinomu plic, u nemocných s pozitivními mutacemi genu kódujícího receptor pro epidermální růstový faktor. Afatinib jako první tyrozinkinázový inhibitor EGFR prokázal prodloužení celkového přežití ve srovnání s chemoterapií u nemocných s pozitivní mutací EGFR na exonu 19 (prodloužení mediánu přežití o 12,2 měsíce při použití afatinibu). Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří vyrážka, průjem, stomatitida a paronychium. Pro zvládání nežádoucích účinků je nutné, aby nemocný spolupracoval a byl dobře informován. Na Klinice pneumologie a ftizeologie FN a LF UK Plzeň se nám osvědčilo zkrácené písemné poučení, které je součástí lékařské zprávy. V případě průjmů je nutná dostatečná hydratace, dietní opatření a užívání loperamidu, kterým by měl být nemocný vybaven ihned při zahájení léčby afatinibem. Kazuistika dokládá dobré zvládnutí nežádoucích účinků u spolupracující nemocné s vysokou adherencí k léčbě. V souhlase s literaturou zůstává dobrý léčebný účinek neovlivněn i při redukci denní dávky afatinibu na polovinu.
Keywords: analýza přežití; Radiation-Sensitizing Agents; Quinazolines; Survival Analysis; Tomography, X-Ray Computed; výsledek terapie; adherence pacienta; Middle Aged; chinazoliny; Afatinib; ženské pohlaví; nemalobuněčný karcinom plic; Diagnostic Techniques, Respiratory System; Diarrhea; Humans; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; radiosenzibilizující látky; Patient Compliance; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Clinical Studies as Topic; lidé středního věku; afatinib; průjem; nežádoucí účinky léčiv; počítačová rentgenová tomografie; Female; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; lidé