Klinické výsledky pacientů léčených Absorb BVS – zkušenosti jednoho centra - Novotný, Vojtěch; Plíva, Milan; Lazarák, Tomáš; Varvařovský, Ivo; Matějka, Jan; Rozsíval, Vladimír; Vojtíšek, Petr (Intervenční a akutní kardiologie, 2017)
Cíl: Klinicky nejdéle dostupným biodegradabilním stentem (bioresorbable vascular scaffold, BVS) je Absorb BVS™ (Abbott Vascular, Santa Monica, CA, USA). Přes slibné výsledky se objevila i úskalí spojená s léčbou tímto typem koronárních implantátů. Nejprve registry, posléze i některé metaanalýzy a na podzim 2016 i tříleté výsledky randomizované studie ABSORB II poukázaly na zvýšené riziko trombózy stentu/BVS oproti DES nejnovější generace. Cílem naší práce je zhodnocení klinických výsledků reálné populace pacientů s implantovaným BVS s důrazem na výskyt jisté/pravděpodobné trombózy BVS. Soubor a metodika: Soubor tvoří konsekutivní pacienti, kterým byl na našem pracovišti implantován Absorb BVS v období 9/2013 až 12/2015. Ve spolupráci s ÚZIS ČR jsme ke 30. 4. 2017 retrospektivně hodnotili výskyt kompozitních endpointů zaměřených na vlastní BVS („device-oriented composite endopoint“, DOCE) a na pacienta („patient-oriented composite endpoint“, POCE) se zvláštním zaměřením na trombózu BVS. Výsledky: Ve sledovaném období jsme při 196 PCI implantovali 178 pacientům celkem 210 Absorb BVS. Medián sledování činil 772 dnů. Indikací implantace byl ve 47 % případů akutní koronární syndrom, ve zbylých případech stabilní formy ICHS. Výskyt DOCE po 1 roce byl 4,5 %, odhad výskytu po dvou letech na základě Kaplan-Meierovy analýzy činí 6,8 %. Úmrtí z kardiovaskulárních příčin postihlo v prvním roce 3,9 % pacientů. Setkali jsme se s celkem 6 případy jisté a 2 případy pravděpodobné trombózy BVS. Výskyt jisté/pravděpodobné trombózy BVS tak dosahoval 2,8 % do 30 dnů a 3,9 % do 1 roku. Závěr: Předkládáme data z použití Absorb BVS v reálné klinické praxi jednoho pracoviště se zaměřením na trombózu BVS. Naše výsledky potvrzují obavu z vyššího výskytu této komplikace, která se podle dosavadních dat jeví být hlavním a nejzávažnějším problémem léčby ICHS biodegradabilními stenty tohoto typu.
Keywords: výsledek terapie; Thrombosis; Male; retrospektivní studie; akutní koronární syndrom; Adult; Stents; Aged; dospělí; Absorbable Implants; mužské pohlaví; senioři; Myocardial Ischemia; trombóza; Treatment Outcome; Acute Coronary Syndrome; lidé; ženské pohlaví; Humans; vstřebatelné stenty; stenty; ischemická choroba srdeční; Retrospective Studies; Female; vstřebatelné implantáty; lidé středního věku; Middle Aged