Biodegradabilní stenty: nejistá budoucnost - Želízko, Michael (Intervenční a akutní kardiologie, 2017)
Zavedení koronárních stentů v roce 1986 změnilo praxi intervenční kardiologie od svého vzniku v roce 1977. Další vývoj vedl k metalickým lékovým stentům (DES) se zlepšenými mechanickými vlastnostmi, sníženou tloušťkou tzv. strutu stentu s využitím odbouratelného polymeru či bezpolymerového, abluminálně uvolňovaného léčiva. Nutnost celoživotního ponechání stentu vyvolalo zájem o biologicky odbouratelnou technologii. Tyto biodegradabilní cévní opory, vyrobené z polymerů nebo kovových slitin s lékovým krytím, slouží jako dočasná mechanická opora, která je po ukončení přirozeného hojení cévy degradována a postupně vstřebána. Vývoj této technologie byl pomalý a do klinických studií bylo zařazeno několik typů biologicky odbouratelných stentů. Článek uvádí přehled problematiky včetně rozboru příčin, které vedou k horším klinickým výsledkům ve srovnání s metalickými kovovými stenty s nejistou budoucností.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; vstřebatelné implantáty; stenty uvolňující léky; lidé; trombóza; Drug-Eluting Stents; koronární angioplastika; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Absorbable Implants; Percutaneous Coronary Intervention; studie ABSORB II; Stents; Thrombosis; randomizované kontrolované studie jako téma; vstřebatelné stenty; trombóza stentu; stenty; Humans