Výzkum vstřebatelnosti kovových materiálů na biologických modelech - Levorová, Jitka; Dušková, Jana; Drahoš, Milan; Vrbová, Radka; Kubásek, Jiří; Vojtěch, Dalibor; Bartoš, Martin; Dugová, Lenka; Ulmann, Dan; Foltán, René (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2017)
Úvod a cíl: Standardním materiálem užívaným pro osteosyntézu obličejového skeletu je titan a jeho sloučeniny. Jednou z nevýhod konvenčního materiálu je nutnost jeho extrakce v indikovaných případech. Řešení situace nabízí degradovatelné materiály. V minulosti se pro tyto účely užívaly materiály na bázi polylaktidové nebo polyglykolidové kyseliny, které se klinicky prokázaly být nevyhovující. Moderním řešením je použití osteosyntetického materiálu z kovových degradovatelných slitin. Autoři prezentují původní práci – výzkum vstřebatelnosti kovových materiálů na bázi magnezia a zinku na biomodelech. Materiál a metodika: K výzkumu bylo použito celkem 12 zvířecích biomodelů – králíků, kterým byly implantovány do tibií šrouby ze tří typů kovů (dvě vstřebatelné slitiny – Zn-2Mg a WE43 – a titan jako standardní materiál). Zvířata byla ve čtyřtýdenních intervalech eutanazována, vzorky kostní tkáně s implantovaným materiálem byly skenovány v mikrofokus-CT a histologicky vyšetřeny. Byla posouzena rychlost degradace materiálů. Výsledky: Doba degradace materiálu je u WE43 za fyziologických podmínek krátká pro stabilizaci fraktury do doby její konsolidace. Materiál Zn-2Mg během 16 týdnů prokázal minimální schopnost degradace. Oba materiály prokázaly přiměřené biologické vlastnosti. Závěr: Degradovatelné materiály na bázi magnezia a zinku jsou z biologického hlediska vyhovující materiály. Z výsledků výzkumu ale vyplývá, že použití obou typů slitin nevyhovuje požadavkům na materiál, tj. zachování pevnosti po dobu 12–24 týdnů a současně vstřebání v racionálním časovém rámci.
Keywords: Trimecaine; Ketoprofen; Dental Implants; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; modely u zvířat; Models, Biological; titan; Diazepam; zubní implantáty; antibakteriální látky; Adjuvants, Anesthesia; kovy; ketamin; analgetika; Titanium; zinek; hořčík; králíci; Anti-Bacterial Agents; Analgesics; Zinc; adjuvancia anestetická; Ketamine; vnitřní fixace fraktury; trimekain; antiflogistika nesteroidní; ketoprofen; Metals; Models, Animal; biologické modely; zvířata; Absorbable Implants; Rabbits; Animals; diazepam; Magnesium; Fracture Fixation, Internal; Anesthetics, Local; anestetika lokální; Dental Alloys; zubní slitiny; vstřebatelné implantáty