Zařazení režimu gemcitabin + nab-paklitaxel do 2. linie léčby pokročilého karcinomu slinivky břišní – první zkušenosti - Vočka, Michal; Petruželka, Luboš (Klinická onkologie, 2017)
Východiska: Karcinom slinivky břišní představuje čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí na nádorová onemocnění celosvětově. Při porovnání s ostatními solidními nádory jsou léčebné výsledky ve všech stadiích onemocnění nejhorší. Soubor pacientů a metody: Do hodnocení bylo zařazeno 19 pacientů léčených ve 2. linii paliativní terapie kombinací gemcitabin + nab-paklitaxel pro lokálně pokročilý nebo metastazující karcinom slinivky břišní v období mezi říjnem 2014 a prosincem 2016 na Onkologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze. Všichni nemocní absolvovali kombinovanou chemoterapii gemcitabin (1 000 mg/m2) + nab-paklitaxel (125 mg/m2) týdně s týdenní pauzou po třech aplikacích. Byl hodnocen protinádorový účinek (počet objektivních léčebných odpovědí (disease control rate – DCR), doba do progrese onemocnění (time to progression – TTP) a celkové přežití (overal survival – OS)) a výskyt nežádoucích účinků. Výsledky: Kontroly onemocnění bylo dosaženo dle RECIST kritérií u 9 pacientů (56,3 %, u 2 pacientů došlo k parciální regresi). Bylo dosaženo mediánu TTP 5,5 měsíce a medián OS dosáhl 10,1 měsíce. Závěr: U pacientů ve velmi dobrém výkonnostním stavu (0–1) s pokročilým karcinomem pankreatu může užití režimu gemcitabin + nab-paklitaxel ve 2. linii paliativní terapie vést k prodloužení TTP a OS při zachování dobré kvality života nemocných.
Keywords: analýza přežití; Disease-Free Survival; Male; protinádorové látky; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; deoxycytidin; klinická studie jako téma; Adult; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; paclitaxel; nežádoucí účinky léčiv; Paclitaxel; Pancreatic Neoplasms; Clinical Studies as Topic; Survival Analysis; lidé; ženské pohlaví; Humans; nádory slinivky břišní; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Female; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé středního věku; přežití bez známek nemoci; Antineoplastic Agents; Middle Aged; Deoxycytidine