Evolokumab pro léčbu familiární hypercholesterolémie - Bláha, Vladimír (Intervenční a akutní kardiologie, 2017)
Familiární hypercholesterolémie (FH) je častým vrozeným monogenním metabolickým onemocněním. Onemocnění je spojeno s významnou elevací aterogenního low-density lipoprotein cholesterolu (LDL-C) v plazmě. FH vede k předčasnému výskytu ischemické choroby srdeční, cévních mozkových příhod a postižení periferních tepen. Navzdory dostupným, dobře definovaným diagnostickým kritériím (vysoký LDL-C, rodinná anamnéza výskytu hypercholesterolémie a předčasné ischemické choroby srdeční, cévních mozkových příhod a postižení periferních tepen, event. přítomnosti šlachových xantomů nebo arcus lipoides cornae před 45. rokem věku) zůstává FH celosvětově pozdě nebo dokonce vůbec nediagnostikovaná a neléčená. A i když při použití moderních hypolipidemik či jejich kombinací dokážeme u pacientů s FH v řadě případů snížit LDL-C a zabránit časné manifestaci kardiovaskulární příhody, zůstává dosažení cílových hodnot LDL-C v řadě případů obtížné či dokonce nemožné. Během posledních let bylo pro pacienty s FH vyvinuto několik nových hypolipidemik. Patří mezi ně i monoklonální protilátky proti serinovým proteázám pro proprotein konvertázy subtilisin/kexin typ 9 (PCSK9), alirokumab a evolokumab. Tyto molekuly v kombinaci s konvenčními hypolipidemiky mají potenciál snížit LDL-C o aditivních 50–60 %. Předkládaný přehled sumarizuje současné poznatky o evolokumabu, jeho klinické charakteristice a možnostech využití v léčbě hypercholesterolémie a aterogenního kardiovaskulárního rizika u pacientů s familiární hypercholesterolémií.
Keywords: PCSK9 inhibitory; hypolipidemika; studie TESLA; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; Proprotein Convertase 9; LDL-cholesterol; Randomized Controlled Trials as Topic; evolokumab; lidé; Hyperlipoproteinemia Type II; Antibodies, Monoclonal, Humanized; separace krevních složek; studie RUTHERFORD; randomizované kontrolované studie jako téma; hyperlipoproteinemie typ II; Hypolipidemic Agents; PCSK9 Inhibitors; Blood Component Removal; Cholesterol, LDL; humanizované monoklonální protilátky; studie TAUSSIG; Humans