Postavení emoliencií v současné léčbě atopické dermatitidy - Drahotuská, Zdeňka (Dermatologie pro praxi, 2017)
Emoliencia neboli změkčovadla (z latiny emollio = změkčovat) jsou přípravky, které změkčují, zvláčňují, vyhlazují kůži, upravují pH kůže, hydratují a regenerují, a jsou tedy zvlášť významné v obnově kožní bariéry. Ošetřování kůže emoliencii u pacientů s atopickou dermatitidou (AD), kde je prokázána porušená epidermální bariéra, představuje nezbytný základní terapeutický postup v komplexním řešení této choroby. Článek se zaměřuje i na správnou volbu emoliencia s ohledem na konkrétního pacienta nejen dle fáze choroby, lokalizace, rozsahu a kosmetické přijatelnosti, ale i dle účinných látek a mechanismu jejich účinku. Vzhledem k narušené epidermální bariéře je u AD větší riziko iritační a kontaktní senzibilizace, proto je v tomto článku věnována pozornost i konzervačním látkám, emulgátorům a antioxidantům, jak v dermatologických externech, tak v kosmetických přípravcích.
Keywords: Dermatitis, Contact; Emollients; Preservatives, Pharmaceutical; kůže; Skin; péče o kůži; lidé; epidermis; konzervační prostředky farmaceutické; atopická dermatitida; Humans; Epidermis; emoliencia; Dermatitis, Atopic; kontaktní dermatitida; Skin Care