Zánět jako příčina chronického žilního onemocnění - Pospíšilová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2017)
Chronické žilní onemocnění zahrnuje všechny morfologické a funkční abnormality žilního systému, které trvají delší dobu, manifestují se symptomy nebo klinickými projevy, indikované k vyšetření a léčbě. Klinické známky a funkční změny v souvislosti se subjektivními symptomy nejvýstižněji definuje CEAP klasifikace. V etiopatogenezi žilního onemocnění sehrává klíčovou úlohu žilní hypertenze spojená s refluxem, která indukuje zánětlivé změny a jejich kaskádu v oblasti makrocirkulace, kde vede k poškození chlopní a žilní stěny, a v oblasti mikrocirkulace až k úplné destrukci tkáně.
Keywords: dolní končetina; Venous Insufficiency; Humans; Endothelium, Vascular; Leukocytes; cévní endotel; Veins; Chronic Disease; žilní insuficience; Inflammation; lidé; mikrocirkulace; zánět; Lower Extremity; Venous Pressure; chronická nemoc; venózní tlak; vény; Microcirculation; leukocyty