Infračervená termografie v diagnostice Raynaudova fenoménu. I. část - Šternberský, Jan; Zapletalová, Jana (Dermatologie pro praxi, 2017)
Poruchy akrálního prokrvení, projevující se subjektivními pocity studených rukou, jsou relativně častým onemocněním. Raynaudův fenomén (RF) je typickým zástupcem tohoto typu postižení. Rozlišujeme primární formu RF, bez dalšího přidruženého onemocnění a sekundární formu RF, která je projevem jiného onemocnění. Odlišení RF od ostatních poruch akrálního prokrvení pouze z anamnestických údajů je mnohdy velmi obtížné pro epizodický charakter potíží. K objektivizaci tohoto anamnestického údaje bylo v této originální práci použito infračervené termografické vyšetření se zátěžovým testem v podobě chladového testu. První část tohoto článku je zaměřena na etiopatogenetické aspekty RF.
Keywords: Humans; lidé; Raynaudova nemoc; Raynaud Disease