Unáhlené závery a neurokognícia u pacientov s perzekučnými bludmi pri poruchách schizofrenického spektra – predbežné výsledky - Pavelková, Lucia; Hajdúk, Michal; Heretik, Anton; Ohrablo, Peter; Petrušová, Veronika; Forgáčová, Ľubica (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Bludy sú falošné presvedèenia, ktoré sú nemenné aj pod váhou evidencie poukazujúcich na ich nepravdivosś. V empirických výskumoch sa opakovane preukázalo, že bludy súvisia s tendenciou k tvorbe unáhlených záverov. Cie¾om výskumu je skúmaś tendenciu k tvorbe unáhlených záverov u pacientov s perzekuènými bludmi a jej vzśah ku kognitívnemu deficitu a závažnosti bludovej symptomatiky. Súbor tvorilo 25 hospitalizovaných pacientov Psychiatrickej kliniky SZU a UNB s perzekuènými bludmi, 17 psychiatrických kontrol bez bludov a 20 kontrol bez psychických porúch. U pacientov s perzekuènými bludmi sme zistili najvyšší výskyt tendencie k tvorbe unáhlených záverov (asi 60 %), kým u zdravých kontrol bol výskyt zriedkavý (10 %). Tendencia k unáhleným záverom v skupine pacientov s perzekuènými bludmi taktiež súvisela s deficitom v pracovnej pamäti a nižšou rýchlosśou spracovania informácií. U pacientov so závažnejšími perzekuènými bludmi sme zistili väèšiu tendenciu k tvorbe unáhlených záverov.
Keywords: ženské pohlaví; Female; Schizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorders; Delusions; Task Performance and Analysis; lidé; plnění a analýza úkolů; psychotické poruchy; Decision Making; kognitivní poruchy; schizofrenie a poruchy s psychotickými rysy; Psychotic Disorders; Humans; Cognition Disorders; rozhodování; bludy