Integrita a spiritualita – výsledky empirické studie u běžné populace a kontrastních souborů - Příhodová, Tereza; Jirsová, Tereza; Preiss, Marek; Juríčková, Veronika (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Práce je zaměřena na vztahy mezi integritou a spiritualitou/religiozitou. V první studii jsme porovnávali vztahy mezi oběma proměnnými u souboru z běžné populace (N = 191) a zjistili nízkou a nevýznamnou asociaci. Ve druhé studii jsme porovnávali soubory kontrastující v míře spirituality/religiozity. První skupinu tvořily osoby s minimálních skórem v Dotazníku intenzity náboženské víry (N = 60), které označujeme ve studii jako ateisty. Druhou skupinu tvořili řádové sestry a bratři (N = 26) s vysokým skórem v Dotazníku intenzity náboženské víry. Ve druhé studii byly zjištìny signifikantní rozdíly. Výsledky jsou diskutovány vzhledem k víře jako protektivnímu faktoru integrity.
Keywords: Nuns; dospělí; Sense of Coherence; spiritualita; náboženství; průzkumy a dotazníky; Female; životní smysluplnost; Adult; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; lidé; Monks; Secularism; Religious Personnel; Religion; Male; Spirituality; náboženští pracovníci; mniši; mužské pohlaví; jeptišky; sekularismus; Humans