Hypercholesterolémie v těhotenství: úvahy o jejich etiologii a diagnostickém významu - Hyánek, Josef; Pehal, František; Dubská, Ladislava; Míková, Blanka; Gombíková, L; Kubů, S; Haláčková, P; Feyereisl, Jaroslav; Táborský, Luděk (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Analýza výskytu těhotenské hypercholesterolémie ve zdravé pražské populaci těhotných žen. Diagnostický význam necholesterolových sterolů (NCHS) – markerů syntézy a absorpce cholesterolu u zdravých pacientek s těhotenskou hypercholesterolémií k určení její etiologie. Typ studie: Retrospektivní studie. Metodika a pacientky: Ze 21 000 klinicko-biochemických výsledků zdravých těhotných pacientek byl vybrán soubor 84 pacientek s hladinou celkového cholesterolu (CCh) > 7,0 mmol/l, u kterých byly NCHS stanoveny GC/MS metodou na Finnigan MAT 120b. Klasické lipidové parametry byly stanoveny na automat. analyzátorech Beckman Coulter a Cobas. Výsledky: Medián CCh ve skupině 21 000 pacientek činil 6,8 mmol/l; LDL-Ch 4,6 mmol/l a HDL-Ch 2,2 mmol/l. Incidence hypercholesterolémie > 8,0 mmol/l činila v populaci zdravých těhotných žen 1:132 (!). V souboru pacientek byly nalezeny tyto hodnoty NCHS: lathosterol 7,8 ? 1,7 ?mol/l, desmosterol 4,7 ? 0,9 ?mol/l; campesterol 9,8 ? 2,6 ?mol/l a sitosterol 9,6 ? 3,8 ?mol/l. Byla nalezena korelace mezi latosterolem a LDL-Ch (r = 0,524) a dále s nonHDL-Ch (r = 0,565). Campesterol a sitosterol nevykazovaly korelaci s NCHS stejně jako HDL-Ch a TAG. Diskuse: Pilotní studie dokládá v naší populaci vysoké hodnoty CCh u zdravých těhotných a jejich vysokou incidenci (1:132). Analyzované spektrum NCHS napovídá, že vysoký CCh je způsoben jeho vyšší endogenní syntézou. Závěr: Výskyt těhotenské hypercholesterolémie v naší populaci je relativně vysoký a podle našich výsledků je zvýšení vyvoláno zvýšenou endogenní syntézou cholesterolu. Zvýšených hodnot CCh v těhotenství je možno využít k selektivnímu vyhledávání do té doby nepoznané familiární hypercholesterolémie a po skončení laktace k její následné léčbě.
Keywords: Premature Birth; dospělí; cholesterol; předčasný porod; Female; hypercholesterolemie; simvastatin; Adult; ženské pohlaví; Sterols; lidé; Pilot Projects; Hyperlipoproteinemia Type II; těhotenství; hyperlipoproteinemie typ II; pilotní projekty; statiny; Cholesterol; Desmosterol; desmosterol; retrospektivní studie; Data Interpretation, Statistical; fytosteroly; Hypercholesterolemia; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; interpretace statistických dat; komplikace těhotenství; steroly; Pregnancy Complications; Pregnancy; Phytosterols; Retrospective Studies; Simvastatin; Humans