Cystická adenomatoidná malformácia plodu - Bihariová, Kristína; Kobidová, Dana; Bielik, Tibor; Molitoris, Peter (Česká gynekologie, 2017)
Cieľ štúdie: Prezentácia kazuistiky prenatálne diagnostikovanej cystickej adenomatoidnej malformácie plodu (congenital cystic adenomatoid malformation – CCAM). Zhrnutie klinických a histologických obrazov cystickej adenomatoidnej malformácie u plodov; ultrazvuková diagnostika, prognóza, in utero dispenzarizácia, načasovanie pôrodu a postnatálny management v neonatálnej perióde. Typ štúdie: Kazuistika. Názov a sídlo pracoviska: Nemocnica s poliklinikou, Zvolen, a.s., gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Vlastné pozorovanie: Prípad prenatálne diagnostikovanej cystickej adenomatoidnej malformácie plodu. Záver: Kongenitálna cystická adenomatoidná malformácia je vzácna kongenitálna choroba. Môže byť vyjadrená rôznymi klinickými a histologickými obrazmi. Pri dnešnej dostupnosti ultrasonografického skríningu je diagnostika týchto vrodených chýb obvykle posunutá do prenatálneho obdobia.
Keywords: dospělí; Prognosis; těhotenství; Rare Diseases; Placenta; polyhydramnion; thyroxin; Humans; cystická adenomatoidní malformace plic vrozená; diferenciální diagnóza; plicní nemoci; Fatal Outcome; placenta; Lung Diseases; hypoxie plodu; prognóza; fatální výsledek; Fetal Hypoxia; Adult; Receptors, Thyroid Hormone; Diagnosis, Differential; Cystic Adenomatoid Malformation of Lung, Congenital; Thyroxine; prenatální diagnóza; Polyhydramnios; tyreoiditida; ženské pohlaví; receptory thyreoidních hormonů; lidé; Pregnancy; Thyroiditis; Prenatal Diagnosis; vzácné nemoci; Female