Ověření psychometrických vlastností české adaptace škály závislosti na hraní videoher pro adolescenty - Jelínek, Martin; Květoň, Petr (Československá psychologie, 2017)
Záměr. Prezentovaná studie představuje českou adaptaci Škály závislosti na hraní. Byly zjištěny psychometrické vlastnosti adaptované verze ve smyslu ověření faktorové struktury, vnitřní konzistence a konstruktové validity. Soubor a procedura. Výzkumný vzorek obsahoval 423 adolescentů (48 % žen). Dotazníková baterie ve formě tužka – papír byla administrována ve školním prostředí ve třech velkých městech České republiky – Praha, Brno, Ostrava. Sběr dat probíhal na podzim 2015 a na jaře 2016. Analýza dat. Vnitřní konzistence metody byla zjišťována pomocí Cronbachova koeficientu α. Konfirmační faktorová analýza byla provedena v balíku Lavaan ve statistickém prostředí R, stejně jako strukturální model pro ověření konstruktové validity. Výsledky. Psychometrické charakteristiky analyzované metody jsou srovnatelné s originálními zjištěními a lze je označit za uspokojivé. Adaptovanou verzi Škály závislosti na hraní videoher lze doporučit pro výzkumné i diagnostické užití u adolescentů. Limity. Relativně menší zastoupení osob závislých na hraní videoher mohlo mít negativní dopad na úroveň konstruktové validity ve smyslu zhoršených odhadů parametrů v rámci sítě vztahů videoherní závislosti s ostatními proměnnými.
Keywords: Video Games; Research; Adolescent; výzkum; Dependency, Psychological; Psychiatric Status Rating Scales; lidé; Psychometrics; závislost (psychologie); psychometrie; psychiatrické posuzovací škály; mladiství; videohry; Humans