Makrodiagnostické trendy současné soudnělékařské praxe v České republice - Frišhons, Jan; Kučerová, Štěpánka; Jurda, Mikoláš; Sokol, Miloš; Vojtíšek, Tomáš; Hejna, Petr (Časopis lékařů českých, 2017)
V průběhu několika posledních let se vedle základního diagnostického nástroje soudního lékaře, jímž je pitva, doplněná ve vybraných případech o skiagrafické vyšetření, případně makrodiagnostické laboratorní metody, prosazují v soudním lékařství moderní radiodiagnostické metody (výpočetní tomografie, magnetická rezonance), skenovací a digitalizační metody (fotogrammetrie, 3D tisk), neinvazivní a miniinvazivní vyšetřovací metody (posmrtná sonografie, endoskopie) a další experimentální a futuristické metody, jako je kupříkladu použití dronu k prohlídce místa nálezu těla. Předkládaný článek poskytuje základní přehled o experimentálně i rutinně používaných moderních vyšetřovacích metodách a současných makrodiagnostických trendech v soudním lékařství v České republice.
Keywords: Autopsy; počítačová rentgenová tomografie; Radiography; radiografie; Printing, Three-Dimensional; Tomography, X-Ray Computed; Diagnosis; Endoscopy; lidé; fotogrammetrie; endoskopie; 3D tisk; Humans; pitva; Photogrammetry; diagnóza