Ischemie a infarkt myokardu při poruchách nitrokomorového vedení na elektrokardiogramu - Pospíšil, David; Sepši, Milan; Kozák, Milan (Kardiologická revue, 2017)
Poruchy převodního systému mohou ztížit až znemožnit rozpoznání ischemie či infarktu myokardu na elektrokardiogramu (EKG). Problematické jsou především poruchy vedení v levé komoře, zejména blok levého raménka Tawarova, který znemožní vznik patologického kmitu Q. Pokud převodní porucha vznikne během akutní ischemie, jedná se o získanou poruchu a ta hovoří o velkém rozsahu postižení, naopak preexistující bloky jsou poměrně časté a do prognózy nijak nezasahují. Podstatné je sledovat primární stav a vývoj ST-T změn v čase spolu s hodnocením celkového klinického stavu. Mimo poruchy vedení se na komplikaci EKG obrazu může podílet existence prográdně vedoucí akcesorní spojky nebo přítomnost stimulace pravé komory, které mohou napodobovat i maskovat probíhající ischemii.
Keywords: převodní systém srdeční; elektrokardiografie; ischemie; Diagnosis, Differential; Bundle-Branch Block; lidé; Ischemia; srdeční blokáda; Heart Conduction System; infarkt myokardu; Humans; Heart Block; Electrocardiography; diferenciální diagnóza; Myocardial Infarction; blokáda Tawarova raménka