Kvalita života pacientů s dlouhodobou mechanickou srdeční podporou - Šáchová, M; Šenkyříková, Marta; Pospíšilová, Alena (Kardiologická revue, 2017)
Úvod: Dlouhodobá mechanická srdeční podpora je posledním stadiem léčby chronického levostranného srdečního selhání. Cílem výzkumu bylo zhodnotit, do jaké míry ovlivňuje dlouhodobá mechanická srdeční podpora kvalitu života pacientů. Metodika: Informace byly získávány prostřednictvím kvantitativního výzkumu za použití standardizovaného dotazníku Světové zdravotnické organizace WHOQOL-BREF. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno 51 pacientů. Soubor tvořilo 46 mužů a 5 žen. Průměrný věk byl 54,29 let. S dlouhodobou mechanickou srdeční podporou HeartMate II žije 17 respondentů a 34 s HeartMate III. Průměrná doba od implantace dlouhodobé mechanické srdeční podpory je 15,76 měsíců. V doméně fyzické zdraví bylo zjištěno, že hodnoty věkových skupin nedosahují k hodnotě normy BREF (vyjma věkové skupiny 70+). V doméně prožívání respondentů bylo zjištěno, že 3 z 5 věkových skupin se téměř vyrovnaly normě BREF a 2 ji nepatrně překročily. V doméně hodnotící sociální vztahy nedosáhla normy BREF věková skupina 18–29 let. V doméně, která hodnotí prostředí respondentů, dosáhly hodnocení nad hodnotu normy BREF všechny věkové kategorie. Závěr: Pacienti hodnotí kvalitu života po implantaci dlouhodobé mechanické srdeční podpory pozitivně. Z konkrétních výpovědí respondentů je zřejmé, že implantaci vnímají jako most k transplantaci srdce a očekávají zlepšení svého zdravotního stavu. Tato skutečnost mohla mít vliv na pozitivní výpovědi pacientů.
Keywords: dospělí; HeartMate II; průzkumy a dotazníky; Female; Quality of Life; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Surveys and Questionnaires; Heart Failure; Heart-Assist Devices; kvalita života; lidé; srdeční selhání; Age Distribution; HeartMate III; Male; podpůrné srdeční systémy; Aged; Young Adult; věkové rozložení; chronická nemoc; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Chronic Disease; Middle Aged; Humans