Screening pohybového systému školních dětí (7 až 12 let) v Praze - Nováková, Tereza; Hiršová, Pavlína; Lopot, František; Pavlů, Dagmar; Lorencová, Kateřina (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2017)
Úvod: Hlavním cílem byl screening muskuloskeletálního systému skupiny dětí mladšího školního věku se zaměřením na celkovou stabilitu, výskyt plochonoží a konstituční hypermobilitu. Dalším cílem bylo srovnání vybraných klinických znaků nedostatečnosti pohybového aparátu s výskytem obezity a nadváhy ve výzkumné skupině. Metody: Screening probíhal na všech základních školách jedné pražské části. Celkově se vyšetření zúčastnilo 854 dětí (7 až 12 let). Běžně používanými fyzioterapeutickými metodami bylo provedeno vyšetření pohybového systému dětí. Výsledky: Konstituční hypermobilita byla vyšetřena nejvíce u mladších dívek a nadváha či obezita u skupiny starších dívek. Výsledky Véleho testu odhalily lepší stabilitu stoje u dívek než u chlapců. Negativní vliv funkčního plochonoží na výsledky Véleho testu se podařilo statisticky potvrdit, naopak děti s konstituční hypermobilitou dosahovaly v tomto testu lepších výsledků než děti s běžným nebo omezeným rozsahem pohybu. Negativní vliv obezity nebo nadváhy na plochonoží či konstituční hypermobilitu nebylo možné statisticky prokázat. Závěr: V mladším školním věku nejvíce ovlivňuje stabilitu stoje v testu dle Véleho plochonoží a omezený rozsah kloubní pohyblivosti způsobený zejména zkrácením některých svalových skupin. Následně byl připraven seminář s instruktáží strečinku specifických svalových skupin, senzomotorických cvičení a komplexními doporučeními pro učitele prvního stupně a tělesné výchovy.
Keywords: obezita; Musculoskeletal System; Child; nadváha; Overweight; výzkum; Joint Instability; Humans; test dle Véleho; lidé; plochá noha; muskuloskeletální systém; Research; Flatfoot; muskuloskeletální systém - fyziologické jevy; dítě; Musculoskeletal Physiological Phenomena; Obesity; nestabilita kloubu