Cílená biopsie prostaty pomocí magnetické rezonance. 2. část, techniky fúze - Kudláčková, Šárka; Záťura, František (Urologie pro praxi, 2017)
Nádor prostaty, jako jeden z mála zhoubných nádorů, je obvyklými zobrazovacím metodami velmi špatně znázornitelný. Při sonografii, která je v diagnostice karcinomu prostaty standardně používána, je typické hypoechogenní ložisko patrné jen v 30 %, z čehož vyplývá nízká senzitivita TRUS. Jako slibná se v posledních letech jeví magnetická rezonance, zejména její multiparametrická analýza. Ložisko vyznačené magnetickou rezonancí je bioptováno buďto v reálném čase in-bore technikou či je použito některé z fúzních technik.
Keywords: Prostatic Neoplasms; biopsie; Magnetic Resonance Imaging; prostata; nádory prostaty; Image-Guided Biopsy; Biopsy; ultrazvukem navigovaná biopsie; magnetická rezonanční tomografie; Diagnosis, Computer-Assisted; Humans; cílená biopsie prostaty; Prostate; lidé; diagnóza počítačová; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted