Infekce ureaplazmaty a mykoplazmaty v urogenitální klinické praxi - Salavec, Miloslav; Sleha, Radek; Louda, Miroslav; Boštíková, Vanda; Janovská, Sylva; Boštík, Pavel (Urologie pro praxi, 2017)
Článek se zabývá mykoplazmatickými infekcemi urogenitálního traktu. Shrnuje definici, morfologii, biochemické vlastnosti, patogenetické aspekty, jakož i klinický obraz, komplikace, konsekvence, diagnostiku a doporučenou terapii urogenitálních mykoplazmatických infekcí.
Keywords: Ureaplasma Infections; Ureaplasma; Virulence Factors; klinické laboratorní techniky; Female; Clinical Laboratory Techniques; Doxycycline; ženské pohlaví; mykoplazmové infekce; Macrolides; uretritida; Tetracycline; lidé; makrolidy; Anti-Bacterial Agents; tetracyklin; Mycoplasma; doxycyklin; ženská infertilita; Reproductive Tract Infections; Urethritis; Infertility, Male; Male; Urinary Tract Infections; Infertility, Female; Mycoplasma genitalium; Mycoplasma Infections; infekce močového ústrojí; ureaplasmatické infekce; mužské pohlaví; mužská infertilita; antibakteriální látky; infekce reprodukčního traktu; faktory virulence; Humans