Ergotaminem indukovaný koronární vasospasmus - Carbolová, Andrea; Novák, Jan (Praktické lékárenství, 2017)
Ergotamin je využíván v léčbě akutní migrény již mnoho let. Přestože je většinou dobře snášen, jeho užívání s sebou nese i riziko řady nežádoucích účinků (NÚ). Jedním ze závažných a méně častých NÚ je vyvolání spasmu koronárních tepen, který je asociován s typickými změnami na EKG a anginou pectoris. V předkládané kazuistice popisujeme případ ženy, kterou zavedla nejasná diagnostika a léčba bolestí hlavy do bludného kruhu nadužívání ergotaminu ve formě magistraliter připravovaných čípků. To s vysokou pravděpodobností potencovalo vznik protrahovaného koronárního vasospasmu, který vyústil v těžký infarkt myokardu (IM). Pro doplnění mozaiky předkládaných okolností jsou uvedeny informace přibližující fenomén tzv. ergotaminové bolesti hlavy a faktory predisponující ke vzniku koronárního vasospasmu.
Keywords: Ergotamine; Female; sekundární bolesti hlavy; Polypharmacy; ženské pohlaví; Migraine Disorders; Coronary Vasospasm; migréna; lidé; ergotamin; koronární angiografie; Humans; koronární vazospasmus; Headache Disorders, Secondary; Myocardial Infarction; polypharmacy; lidé středního věku; Middle Aged; infarkt myokardu; Coronary Angiography