Sulfony v dermatologii - Salavec, Miloslav; Boštíková, Nora (Československá dermatologie, 2017)
Sulfony se řadí k několika málo lékům, jejichž potencionální užití v dermatologii nabývá skutečně značný rozsah a které jsou v řadě případů podceňovány. Tento článek se zabývá chemickou strukturou, farmakologií, mechanismy působení včetně protizánětlivého a antiprotozoálního účinku, užitím ve schválených indikacích, vedlejšími účinky, užitím v neschválených indikacích v dermatologii. Uvedené znalosti mohou napomoci v rozhodovacím procesu o nasazení těchto typů léků.
Keywords: Dapsone; systémový lupus erythematodes; lymfocyty; Linear IgA Bullous Dermatosis; Skin Diseases; Receptors, Interleukin-8A; sulfony; lidé; antiinfekční látky; Sarcoma, Kaposi; Sulfones; Anti-Infective Agents; chemotaxe; Dermatitis Herpetiformis; Lupus Erythematosus, Systemic; acne vulgaris; kožní nemoci; Pemphigoid, Bullous; dermatitis herpetiformis; bulózní pemfigoid; Chemotaxis; Acne Vulgaris; Lymphocytes; dapson; receptory interleukinu-8A; Epidermolysis Bullosa Acquisita; Kaposiho sarkom; lineární IgA bulózní dermatóza; peroxidasa; epidermolysis bullosa acquisita; Peroxidase; Humans