Podvýživa u obézních dětí - Marinov, Zlatko; Střítecká, Hana (Praktické lékárenství, 2017)
V současné době jsme zasaženi pandemií obezity na podkladě nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Za poslední čtvrtstoletí došlo k překotnému nárůstu nadváhy a běžná obezita se stala závažným zdravotním problémem soudobého lidstva. Běžná dětská obezita tvoří v ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost po alergických onemocněních druhou největší skupinu s chronickým onemocněním s dlouhodobými kardiometabolickými změnami. V České republice je do 16 let necelých 10 % s obezitou, z toho 2/3 dětí s komplexními metabolickými změnami a zhruba 1/4 s extrémní obezitou. Kardiometabolické následky se spouští a fixují pomocí maladaptačních procesů na podkladě malnutričního chování, které se rozvíjí na jedné straně v raném věku po fázi imprintingu v období neofobie a negace a na druhé straně na podkladě obecných výživových zvyklostí. Tlak obezitogenního prostředí vede k nutričně chudé a nevyvážené hyperalimentaci, která vede k rozvoji specifických nutričních deficitů diskutovaných v příspěvku.
Keywords: obezita dětí a dospívajících; Female; Vegetables; předškolní dítě; dítě; Nutrition Disorders; Dietary Fiber; Food Preferences; ženské pohlaví; Malnutrition; Iron, Dietary; zelenina; lidé; Sodium, Dietary; nedostatek vitaminu D; podvýživa; Folic Acid Deficiency; dietní železo; Fruit; ovoce; Male; nedostatek kyseliny listové; nedostatek vitaminu E; potravní vláknina; Child, Preschool; Vitamin E Deficiency; Vitamin D Deficiency; sodík dietní; Child; poruchy výživy; mužské pohlaví; preference v jídle; Pediatric Obesity; Humans