Cizí tělesa v dolních dýchacích cestách u dětských pacientů - Gernertová, Lucie; Vicherová Urbanová, Gabriela; Katra, Rami; Jurovčík, Michal; Skřivan, Jiří (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2017)
Problematika aspirace cizích těles zabírá významnou část spektra diagnóz v dětské otorinolaryngologii. Vždy se jedná o akutní až život ohrožující situace, a to bezprostředně, nebo pro následky možných komplikací. Záleží též na objemu a typu aspirovaného materiálu, přítomnosti bakterií a na celkovém stavu a imunologické kompetenci dítěte před aspirační příhodou. Nejčastější jsou aspirace u dětí do 3 let věku, ale nejsou výjimkou ani ostatní věkové kategorie. Při podezření na tento stav musí být dítě důkladně vyšetřeno a aspirace prokázána a následně cizí těleso odstraněno, eventuálně aspirace vyloučena. Na tomto vyšetřovacím schématu spolupracujeme s dětskými lékaři, rentgenology a anesteziology.
Keywords: endoskopie; Infant; Humans; otorinolaryngologické chirurgické výkony; kojenec; cizí tělesa; dítě; Child; Female; Foreign Bodies; lidé; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Endoscopy; předškolní dítě; ženské pohlaví; Male; Retrospective Studies; Adolescent; retrospektivní studie; mužské pohlaví; aspirace do dýchacích cest; Child, Preschool; Respiratory Aspiration; mladiství