The Contribution of CT navigation in endoscopic sinus surgery: an Evaluation of patient Postoperative quality of life and olfaction function results - Kovář, Daniel; Holý, Richard; Voldřich, Zdeněk; Fundová, Petra; Astl, Jaromír (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2017)
Studie hodnotí přínos CT navigace u endoskopických operací VDN a zlepšení kvality života pacientů po operaci. V prospektivní studii (779 operací u 439 nemocných v období 2011-2015) jsme srovnávali efektivitu a rozsah chirurgického výkonu, vztah k přidruženým chorobám (alergie, astma bronchiale). Dále jsme hodnotili kvalitu života operovaných dotazníkem SNAQ-11. Vyhodnotili jsme také výsledky primárních a revizních operací VDN a porovnávali jsme stav čichu po operačních výkonech provedených bez a s CT navigací. Pooperačně jsme dosáhli zlepšení kvality života o 79 %, v rozmezí od 72 do 83 %. Zachování nebo zlepšení čichu u primárních operací bylo dosaženo v 86 %, u revizních výkonů v 55 %. Užití CT navigace v chirurgii VDN minimalizuje počet operačních komplikací při operování v obtížných anatomických podmínkách. U alergiků užitím CT navigace dosahujeme výrazně lepšího stavu čichu po operaci. Revizní operace snižuje šanci na pooperační zlepšení čichu. Všechny revizní operace VDN by měly být prováděny zkušeným operatérem a ideálně s využitím CT navigace.
Keywords: Smell; počítačová rentgenová tomografie; chirurgie s pomocí počítače; Postoperative Period; čich; endoskopie; Humans; Surgery, Computer-Assisted; otorinolaryngologické chirurgické výkony; prospektivní studie; lidé; pooperační období; Tomography, X-Ray Computed; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Endoscopy; kvalita života; Quality of Life; Prospective Studies