Ekonomické dopady současné migrační krize v Evropě na Českou republiku - Klímová, Marie; Rosková, Lenka (Kontakt (České Budějovice), 2017)
Je možné konstatovat, že na každou složitou otázku, kterou hledání řešení současné migrační krize je, existuje sice jednoduchá, ale špatná odpověď. Z konstruktivistického hlediska je však míra objektivity uchopení reality lidskou myslí diskutabilní, a tak se v příspěvku o jistý (byť zjednodušený) pohled – zejména ten ekonomický – na jinak složitou problematiku můžeme alespoň pokusit. Většina ekonomických analýz současného stavu České republiky působí celkem příznivě. V roce 2016 byl zaznamenán přebytek státního rozpočtu a nezaměstnanost si ČR udržela na nejnižší úrovni v rámci EU. Jsou tyto ekonomické podmínky relevantním faktorem pro začleňování uprchlíků podle systému migračních kvót EU? Nebo nelze počítat s dlouhodobě udržitelným příznivým hospodářským stavem ČR a pozitivní prvky ekonomických podmínek nejsou tak výrazné, jak by se na první pohled zdálo? Nízká úroveň mezd v České republice a vysoké množství finančních prostředků, které odcházejí do zahraničí, nevytvářejí již tak pozitivní obraz hospodářské situace v České republice. Česko je po ekonomické stránce přesto schopno zvládnout přijmout počty migrantů, které jsou zatím nastaveny migračními kvótami EU. Pokud se však migrační kvóty budou zvyšovat, protože skutečné počty uprchlíků nelze zjistit, lze do budoucna předpokládat kritické zatížení ekonomické stability České republiky.
Keywords: ekonomika; Gross Domestic Product; Česká republika; Human Migration; lidé; Economics; hrubý domácí produkt; migrace lidstva; Evropa; Economic Development; Europe; náklady a analýza nákladů; Czech Republic; ekonomický rozvoj; Costs and Cost Analysis; Humans